κερατόκονως

Ο κερατόκωνος είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη μη φλεγμονώδης πάθηση του κερατοειδούς η οποία μεταβάλει το σχήμα του και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Ο κερατοειδής σταδιακά αναπτύσσει μια κωνική μορφή (εξ ου και το όνομα ‘κερατόκωνος’) η οποία παραμορφώνει τις ακτίνες του φωτός όπως εισέρχονται στο μάτι με αποτέλεσμα η όραση να χειροτερεύει βαθμιαία με το πέρασμα του χρόνου.

Ο κερατόκωνος είναι ασθένεια της οποίας η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, αν και έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες που τον επηρεάζουν, όπως η γενετική, το ενδοκρινολογικό σύστημα και παράγοντες από το περιβάλλον. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 ασθενείς που πάσχουν από κερατόκωνο.

Αν και είμαστε αρκετά μακριά από το να αποτρέψουμε εντελώς την ανάπτυξη του κερατόκωνου σήμερα υπάρχουν κάποιες νέες τεχνικές στην θεραπεία του οι οποίες καθυστερούν την εξέλιξη του, βελτιώνουν την όραση, και χαρίζουν ποιότητα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο, αποτρέποντας την σαφώς πιο δύσκολη επέμβαση της μεταμόσχευσης κερατοειδούς.

Intacs – Ενδοκερατικοί δακτύλιοι. Σ’ αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης εισάγονται λεπτοί δακτύλιοι από πλαστικό οι οποίοι επιδρούν πάνω στον κερατοειδή με δυο διαφορετικούς τρόπους: μεταβάλλουν το σχήμα του έτσι ώστε να βελτιώνουν την όραση και καθυστερούν την εξέλιξη του κερατόκωνου.

Crosslinking. Στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται υπεριώδης ακτινoβολία η οποία σε συνδυασμό με την έγχυση ριβοφλαβίνης ενισχύει την κάθετη διασύνδεση του κολλαγόνου του κερατοειδή, ισχυροποιώντας την δομή του και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί (ή και σταματά) η εξέλιξη του κερατόκωνου.

Keraflex KXL. Το νεότερο όπλο στην μάχη κατά του κερατόκωνου είναι μια νέα τεχνική της εταιρείας Avedrο η οποία είναι μη επεμβατική και αλλάζει το σχήμα του κερατοειδή χρησιμοποιώντας μικροκυματική ακτινοβολία χωρίς την αφαίρεση ιστού. Η επέμβαση χρησιμοποιεί παλμό διάρκειας μόλις ενός δευτερολέπτου γι’΄αυτήν την επέμβαση ο οποίος επιπεδώνει το κέντρο του κερατοειδή και παράλληλα λειτουργεί και σαν διασύνδεση για το κολλαγόνο του.