Μυοψίες και Φωτοψίες

eye

Το ανθρώπινο μάτι είναι σαν μια κούφια σφαίρα η οποία στα 4/5 της είναι γεμάτη με ένα gel το οποίο ονομάζεται υαλώδες σώμα. Σε μικροσκοπικό επίπεδο αυτό το gel αποτελείται από ένα τρισδιάστατο σκελετό από ινίδια που περιβάλλεται από νερό.

Το υαλώδες καθώς μεγαλώνουμε αρχίζει να εκφυλίζεται και χάνει την συμμετρική τρισδιάστατη μορφή του. Το φαινόμενο αυτό που λέγεται συναίρεση του υαλώδους γίνεται αντιληπτό με την μορφή μαύρων γραμμών ακανόνιστου σχήματος, οι οποίες είναι περισσότερες εμφανείς σε συνθήκες καλού φωτισμού και υψηλού contrast και ακολουθούν την κίνηση των ματιών. Η κατάσταση αυτή είναι μερικές φορές ενοχλητική αλλά δεν προκαλεί βλάβη στο μάτι.

Μυοψίες-μυγάκια μπορεί επίσης να εμφανισθούν και κατά την αποκόλληση του υαλώδους από τον αμφιβληστροειδή. Αυτά μπορεί επίσης να συνοδεύονται και από λάμψεις καθώς το υαλώδες που αποκολλάται τραβά τον αμφιβληστροειδή. Αυτή είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση καθώς η αποκόλληση του υαλώδους μπορεί να προκαλέσει ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Επειδή είναι δύσκολο για τον ασθενή να ξεχωρίσει τις δυο καταστάσεις, καλό είναι να γίνεται άμεση εκτίμηση από οφθαλμίατρο όταν εμφανισθούν μυγάκια στην όραση.

Τόσο η συναίρεση, όσο και η αποκόλληση του υαλώδους (εφόσον ο αμφιβληστροειδής είναι ανέπαφος) δεν απαιτούν θεραπεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις και εφόσον τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ενοχλητικά μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση.