Με τον όρο καταρράκτης εννοούμε τη θόλωση του φυσικού κρυσταλοειδούς φακού του ματιού μας με αποτέλεσμα τη μείωση της οπτικής οξύτητας και της ποιότητας της όρασής μας . Η επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη έχει εξελιχθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, ακόμη μέχρι και σήμερα, η επέμβαση κατά κύριο λόγο αποσκοπούσε στην αφαίρεση του θολωμένου φακού του ματιού μας και την αντικατάστασή του με έναν τεχνητό ενδοφακό. Με τον τρόπο αυτό στοχεύαμε στην όσο γίνεται καλύτερη οπτική οξύτητα έστω και με τη χρήση γυαλιών, καθώς αυτά ήταν αναγκαία σε αρκετές περιπτώσεις μετά την επέμβαση, είτε για μακρινή είτε για κοντινή χρήση.
Τα δεδομένα όμως, έχουν αλλάξει ριζικά σήμερα. Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας μας επιτρέπει να προσφέρουμε στους ασθενείς μας αποτελέσματα, που ήταν αδιανόητα πριν από μερικά χρόνια. Μια από τις νεώτερες εξελίξεις στην επέμβαση καταρράκτη είναι η μετατροπή της σε μια διαθλαστική επέμβαση. Μια επέμβαση δηλαδή, που όχι μόνο αφαιρεί τον καταρράκτη, αλλά συγχρόνως διορθώνει με μεγάλη ακρίβεια και τις διαθλαστικές ανωμαλίες του ασθενούς όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.
Με την κατάλληλη εμπειρία του χειρουργού και τη χρήση των διαθέσιμων τεχνολογικών συστημάτων, μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια τι είδους τεχνητό ενδοφακό πρέπει να εμφυτεύσουμε μέσα στον οφθαλμό, ώστε οι εισερχόμενες ακτίνες του φωτός να εστιάζονται ακριβώς επάνω στην ωχρά κηλίδα του βυθού του ματιού και έτσι να διορθώνεται ταυτόχρονα η μυωπία και η υπερμετρωπία. Επιπλέον, σήμερα είναι διαθέσιμοι ενδοφακοί που μπορούν να διορθώνουν ταυτόχρονα και τον αστιγματισμό, ο οποίος είναι παρόν σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών. Απαιτούν όμως χειρουργική εμπειρία, πολύ καλή επικέντρωση και τοποθέτηση του ενδοφακού και μάλιστα υπό συγκεκριμένη γωνία.
Μέχρι πριν λίγο καιρό, αυτό γινόταν με τη χρήση συμβατικών τεχνικών με χρήση μελανιού. «Μαρκάραμε» δηλαδή πάνω στον οφθαλμό τη γωνία που επιθυμούσαμε να τοποθετήσουμε τον ενδοφακό και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου φροντίζαμε ο φακός να τοποθετηθεί ακριβώς επάνω σε αυτά τα “μαρκαρίσματα”. Η μέθοδος αυτή εμφάνιζε αρκετές τεχνικές δυσκολίες, τόσο στον υπολογισμό της γωνίας τοποθέτησης, όσο και στην χειρουργική ευθυγράμμιση του φακού, με αποτέλεσμα αρκετές φορές η τοποθέτηση να μην είναι ιδανική και τα αποτελέσματα να είναι κατώτερα των προσδοκιών μας.
Σήμερα όμως είναι δυνατή η τοποθέτηση του ενδοφακού, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού συστήματος υπολογισμού και καθοδήγησης, χωρίς τη χρήση μελανιών και μαρκαρισμάτων πάνω στον οφθαλμό. Με το Verion Image Guided System είναι δυνατός ο εκ των προτέρων σχεδιασμός του χειρουργείου και ο ακριβής υπολογισμός της θέσης τοποθέτησης του ενδοφακού. Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα στο μικροσκόπιο του χειρουργείου με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια που πρέπει να τοποθετηθεί ο φακός. Η συσκευή αυτή μας προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα καθώς είναι εκ των προτέρων καθορισμένη και γνωστή και η παραμικρή λεπτομέρεια του χειρουργείου μας, πράγμα που συμβάλλει σε άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ι.Παΐσιος χρησιμοποιεί την τεχνολογία Verion Image Guided System με γνώμονα τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη.