Ο επιπεφυκότας είναι η μεμβράνη που επενδύει το πρόσθιο τμήμα του βολβού του ματιού, συνεχίζοντας μέχρι και την έσω επιφάνεια των βλεφάρων. Οι φλεγμονές του επιπεφυκότα λέγονται επιπεφυκίτιδες και μπορεί να είναι λοιμώδους ή μη λοιμώδους αιτιολογίας.
Το κοκκίνισμα των ματιών είναι από τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στον οφθαλμίατρο. Τις περισσότερες φορές η διάγνωση είναι προφανής: φλεγμονή του επιπεφυκότα, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων και το λευκό τμήμα του βολβού. Ο οφθαλμίατρος καλείται τότε να διαγνώσει ανάμεσα σε 12 τουλάχιστον διαφορετικές κλινικές περιπτώσεις που συνεπάγονται υποψία επιπεφυκίτιδας. Οι αλλεργίες οφείλονται στην υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μικροσκοπικά, ακίνδυνα κατά τα άλλα, αντικείμενα (αλλεργιογόνα). Συχνά η αλλεργική προδιάθεση είναι συστηματική αντίδραση του οργανισμού, συνεπώς συνυπάρχει με άσθμα, ρινίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, κ.τ.λ.
Το πιο κοινό χαρακτηριστικό σημείο είναι η ερυθρότητα ή κοκκίνισμα των ματιών. Επίσης μπορεί να υπάρχει οίδημα ή πρήξιμο στα βλέφαρα ή ακόμα και στον επιπεφυκότα. Τα μάτια δακρύζουν συνεχώς. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι η φαγούρα (κνησμός). Είναι τόσο έντονη που δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε από το να τρίψουμε τα μάτια μας και φυσικά αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. ‘Άλλα συμπτώματα είναι τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος αλλά είναι λιγότερο συχνά και συνήθως συνοδεύουν τη φαγούρα, που είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα.
Πολλές από τις αλλεργικές εκδηλώσεις των ματιών συνοδεύονται και από αλλεργικές εκδηλώσεις άλλων οργάνων, όπως η μύτη με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας .
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι κρύες κομπρέσες και το πλύσιμο των ματιών με άφθονο κρύο νερό από τη βρύση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και αυτός είναι ένας απλός τρόπος πρώτης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.
Επίσης, τα τεχνητά δάκρυα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα και συχνά, ξεπλένοντας τα μάτια από τα αλλεριογόνα και προστατεύοντας τον κερατοειδή χιτώνα .Η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από την μορφή την οποία έχει ο ασθενής, καθώς και από την βαρύτητα της κλινικής εικόνας. Τα φάρμακα που έχουμε στην διάθεσή μας είναι:
– Αντισταμινικά: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κολλύριο ή συστηματικά σε χάπια. Αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τον κνησμό και την δακρύρροια.
– Σταθεροποιητές μαστοκυττάρων: Κολλύρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και με φακούς επαφής.
– Τοπικά στεροειδή: Πρόκειται για σκευάσματα σε μορφή κολλύριου ή κρέμας που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που δεν ελέγχονται από τα προηγούμενα, καθώς και στην ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα. Προσοχή! πρέπει να δίνονται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με συνταγή ειδικού αλλεργιολόγου ή οφθαλμιάτρου.